Rain Maker Retreat

Blacksburg, VA | 2009

A third-year project at Virginia Tech, to design a retreat for a mythical rainmaker (based off Japanese folklore) just outside the Blacksburg quarry

The rainmaker seeks to be one with nature; therefore his retreat must never be in opposition to it. Large gravity walls anchor the retreat into the Earth and act as guides for the smaller walls. These walls are lighter and designed to gently shift downward along with the flow of the Earth over time. Because of this, the walls do not meet at a sharp angle with the ground, but rather a gentle curve that does not resist the force.

The roof is designed to mock the grounds slope itself and appear to be raised up from the ground itself. The roof is connected to the gravity walls to allow the smaller walls to shift on their own without damaging it.